Membru în conducerea Partidului Comunist Român, rector al Academiei „Ștefan Gheorghiu”, redactor-șef al ziarului „Scînteia”, ministru al Învățământului și președinte al Marii Adunări Naționale, Miron Constantinescu a fost o figură marcantă a regimului comunist și unul dintre puținii intelectuali din conducerea țării in acele vremuri. Puțini cunosc însă destinul tragic al acestei figuri istorice, care a încercat să reformeze Partidul Comunist, ajungând astfel în dizgrație pentru ani buni, până când a fost reabilitat de Nicolae Ceaușescu.
Ștefan Bosomitu, doctor în istorie și cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a scris biografia acestui personaj, fascinant nu doar pentru rolul său în regimul comunist, ci și pentru tragediile din viața sa privată. Și-a pierdut un fiu într-un accident de schi și un altul într-o călătorie în străinătate – de fiecare dată sugerându-se că Securitatea a jucat un rol în aceste decese suspecte. Apoi fiica sa, bolnavă de schizofrenie, și-a omorât mama cu satârul, a fost internată, apoi ea însăți se pare că s-a sinucis. Mai multe aflați din materialul video de mai sus.
„Sociolog marxist, figură centrală a nomenclaturii roșii în primul deceniu ce a urmat instaurării Republicii Populare Române, Miron Constantinescu (1917–1974) este un personaj important al epopeii comunismului românesc. Cu toate că nu a avut anvergura politică a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a Anei Pauker sau a lui Nicolae Ceaușescu, Miron Constantinescu rămâne un personaj care apare, cu încăpățânare parcă, în multe momente-cheie care au marcat istoria partidului comunist. Așadar, istoria vieții sale merită a fi spusă”, scrie autorul cărții.

Sursa: Pro TV