Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home3/r48447memo/istoriesociala.ro/wp-includes/theme.php on line 2354
Conferințele ARIS | Asociația Română de Istorie Socială

Categorie: Conferințele ARIS

110 ani de fotbal românesc. Loisir, pasiune, fenomen: 1907-2017

La început a fost ASC Olympia și Colentina AC (în București), United și Româno-Americana (la Ploiești). Erau, în majoritatea lor, străini (englezi sau germani – funcționari sau muncitori în industriile textile și petrolieră), care importaseră în România un sport curios. Primul „match” s-a jucat în 1907 – deci, acum 110 ani –, la „Șosea”, pe un teren improvizat – nici nu se putea altfel. Fotbalul era încă în perioada lui romantică – cu meciuri sporadice, pasiuni încă neînsemnate, jucători cu pipă și joben, practicând sportul din plăcere, în timpul liber, cu spectatori puțini și adesea minunați de „geometria” neobișnuită a jocului.

Read More

Geografia socială a fotbalului românesc

Miercuri, 22 februarie 2017, Asociaţia Română de Istorie Socială şi Liga Profesionistă de Fotbal au organizat dezbaterea „Geografia socială a fotbalului românesc din perspectivă istorică: 1932-2017”. Au participat la discuție Justin Ştefan (secretar general al Ligii Profesioniste de Fotbal), Marius Mitran (director de imagine şi comunicare, Liga Profesionistă de Fotbal), Marian Olaianos (comentator sportiv, Televiziunea Română) și Ştefan Bosomitu (istoric).

Read More

La bloc sau la casă? Socialism și locuințe muncitorești în București (1944 – 1952)

Luni, 30 mai 2016, Asociația Română de Istorie Socială, în parteneriat cu Facultatea de Istorie – Universitatea din București, a organizat Conferința La bloc sau la casă? Socialism și locuințe muncitorești în București (1944 – 1952), susținută de Andrei Răzvan Voinea, doctorand al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Read More

Reprezentări sociale ale femeilor în România comunistă

Luni, 25 aprilie 2016, Asociația Română de Istorie Socială, în parteneriat cu Facultatea de Istorie – Universitatea din București, a organizat Conferința Reprezentări sociale ale femeilor în România comunistă, susținută de dr. Luciana M. Jinga, cercetătoare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Read More

Modelul social francez

Luni, 29 februarie 2016, Asociația Română de Istorie Socială, în parteneriat cu Facultatea de Istorie – Universitatea din București, a organizat Conferința „Modelul social francez. Istoric, forme de organizare şi reforme ale protecției sociale”, susținută de Dl. Mihail Rolea, istoric, specialist în sistemul francez de protecție socială.

Read More

Sport și politică în România secolului al XX-lea (VIDEO)

Luni, 25 mai 2015, ora 17.00, Asociația Română de Istorie Socială a organizat dezbaterea „Sport și politică în România secolului al XX-lea. O istorie filmată“. Invitații evenimentului au fost Marian Olaianos și Marius Mitran, realizatorii emisiunii „Replay” de la TVR 2. Dezbaterea s-a desfășurat la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Read More

Arhiva video a Televiziunii Române – prezentare (VIDEO)

Luni, 25 mai 2015, ora 17.00, Asociația Română de Istorie Socială a organizat dezbaterea „Sport și politică în România secolului al XX-lea. O istorie filmată“. În deschiderea discuțiilor, Irina Negraru, șef al Serviciului Arhiva Media și Documentare a TVR, a vorbit participanților despre arhiva video a Televiziunii Române, precum și despre posibilitățile de acces public.
Evenimentul s-a desfășurat la Facultatea de Istorie a Universității din București.

Read More

Reinstituționalizarea sociologiei românești (VIDEO + FULL TEXT)

Marți, 12 mai 2015, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București a găzduit dezbaterea „Reinstituționalizarea sociologiei românești“. Discuția a fost prilejuită de lansarea cărții „Miron Constantinescu. O biografie“ (București, Humanitas, 2015), scrisă de istoricul Ștefan Bosomitu. Inițiatorul și moderatorul dezbaterii a fost prof.univ.dr. Septimiu Chelcea. Au participat foști studenți ai lui Miron Constantinescu, sociologi și istorici.

Read More
Loading

Evenimente Viitoare

Nu sunt programate evenimente în perioada următoare

Info

Asociația Română de Istorie Socială își propune să dezvolte proiecte care să sondeze istoria familiei, educația, sănătatea, viața privată, cotidianul, munca, securitatea socială etc.

News

Ion Iliescu: amintiri dintr-o viață

Arhiva Costică Acsinte

Buletinul Muncii

www.ilegalisti.ro

Liderii Partidului Comunist din România, 1921-1944
Despre proiect
Index alfabetic
Căutare după nume
Căutare avansată

British Pathé (România)