Costică, dragă[1]

Știu bine cât ești de ocupat că nu mai ai vreme de scris nicicum, am înțeles că dacă nu ne trimiteai nici o vorbă era că nu mai aveai nimic de spus, crezând că e sigură bursa lui Luki[2]. Cam slăbuță, nu e vorba, dar ce să-i faci…? Am scris lui Davila[3] de când am primit știrea de la Brătescu-Voinești că nu mai am nimic de sperat de la Teatrul Național, nu mi-a răspuns.

Am scris atâta și tot fără folos! De aceea te întreb dacă crezi că venirea mea la București ar fi de vreun folos. Natural că aș lăsa copii aici și aș merge numai eu pentru câteva zile, însă dacă m-aș putea scuti de această cheltuială, nu mi-ar părea rău deloc…. Uf, Costică dragă, mă omor afacerile astea, eu care am fost atât de scutită de ele! Vorba lui bietul Jean[4]: „E greu viața Dom’le Inspector!“. Cu ce groază s-ar uita el la mine dacă ar mai vedea….

Cu sănătatea o ducem bine. Casa am închiriat-o și pe la sfârșitul lui Septembrie e hotărât (cât poate hotărî omul) la Paris. Spunei (sic!) coanei Sofia[5] să vie și Dneai cu Ionel[6], e mai bine decât la Berlin, eu o iau în pensiune și îi fac niște socotele… Las pe mine!

De la Fanny[7] nu știu nimic, i-am scris de câteva ori dar stă mândră de tot, știu doar de la Zarifopol că sunt toți sănătoși și că nu să (sic!) vor întoarce înainte de august.

Aș dori mult s-o mai văz înainte de plecarea noastră definitivă.

Pe aici vreme oribilă, plouă, tună, fulgeră și frig de moarte până alaltăieri caloriferele funcționau în toată regula; pare că vară nu se mai face.

Voi ce proiecte de vară aveți?

Cu multă dragoste vă îmbrățișăm călduros pe toți.

Didina Caragiale


[1] Nedatată în documentul original, a fost scrisă după moartea scriitorului, survenită în iunie 1912.
[2] Luca Ioan (Luchi) Caragiale, fiul cel mic al scriitorului.
[3] Al. Davila, director al Teatrului Național în perioadele 1905-1908, 1912-1914.
[4] I.L. Caragiale.
[5] Soția lui Constantin Dobrogeanu Gherea.
[6] Ioan D. Gherea (Ionel), fiul lui Constantin Dobrogeanu Gherea.
[7] Ștefania (Fanny), fiica lui Constantin Dobrogeanu-Gherea, căsătorită cu criticul literar Paul Zarifopol.